“Türkiye, seçkin ülkeler arasına katıldı”

Dünya Superbike Şampiyonası’nın 31 yıllık tarihinde, Türkiye’nin birinci galibiyetini alan ulusal motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu’nun başarısına ait “Türkiye, Dünya Superbike Şampiyonası’nda zafer kazanmış seçkin ülkeler ortasına katıldı.” değerlendirmesi yapıldı.

Şampiyonanın internet sitesinde yer alan değerlendirmede, Fransa’da Dünya Superbike Şampiyonası’nda (WorldSBK) 16. sıradan start aldığı yarışı birincilikle tamamlayarak Dünya Superbike Şampiyonası tarihinde yarış kazanan birinci Türk sportmen olan 22 yaşındaki Toprak Razgatlıoğlu’nun, 2019 şampiyonu Jonathan Rea (Kawasaki Takımı) ile heyecan verici son tıp gayreti sonucunda birinci zaferini aldığı belirtilerek, “Türkiye için bu birinci galibiyetin uzun vakittir eli kulağındaydı ve varlıklı motosiklet yarış mirasına sahip bir ülkenin bu kere, Dünya Superbike sahnesinde kendi ulusal kahramanı var. Türkiye, toplamda 17 kazanan ülkeler listesine girmiş oldu.” sözlerine yer verildi.

Toprak’ın bu muvaffakiyetini Superpole yarışında bir öteki galibiyetin takip ettiği ve ulusal motosikletçinin, üst üste ikinci galibiyetini alan Türkiye’yi WorldSBK’da “birden fazla galibiyet elde etmeyi başaran 14. ülke” yaptığı kaydedilen kıymetlendirme yazısında şu yorumlarda bulunuldu:

“Razgatlıoğlu’nun durumunda daha etkileyici olan şey, birinci galibiyetinin 16. sıradan gelmesiydi ki bu Dünya Superbike Şampiyonası’nda birinci galibiyet için şimdiye kadarki en düşük sıralama konumudur. Bu galibiyet, şampiyonluk tarihindeki en başarılı WorldSBK şoförü Jonathan Rea’nin final çeşidinde mağlubiyete uğraması, ikilinin haziran ayında Misano’da prova ettiği uğraşa farklı ehemmiyet kazandırıyor.

Razgatlıoğlu’nun zafer kazanmasıyla, yaklaşık 80 milyon nüfuslu ülkede tezahürat yapacak epey fazla genç var. Razgatlıoğlu’nun başarısı elbet öteki genç Türk şoförlere de motosiklet yarışının modülü olmaları için ilham verecek. Türkiye’nin birinci galibiyet ve sayısız podyum deneyimi sayesinde Dünya Superbike’ta daha bariz bir güç haline gelmesiyle, Razgatlıoğlu ülkesinin kalbindeki ateşi tekrar canlandırdı.

Razgatlıoğlu, 2020’de önemli bir şampiyonluk yarışçısı olarak görülüyor. Türkiye zati Dünya Supersport Şampiyonası’nda Kenan Sofuoğlu’nun 5 şampiyonluğu ve 43 galibiyeti ile birçok muvaffakiyetin keyfini yaşadı. Sofuoğlu, hiç elbet Türkiye’de motosiklet yarışının yolunu açtı fakat artık Dünya Superbike padokundaki muvaffakiyetin unutulmadığından emin olmak için Razgatlıoğlu’nun sırası geldi.”

Kenan Sofuoğlu “etkisi”

Motosiklet Federasyonu Lideri Bekir Yunus Uçar, “Toprak Razgatlıoğlu için Kenan Sofuoğlu ile birlikte hoş bir planlama yapıldı.” dedi.

Bekir Yunus Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Toprak ile Can ve Deniz Öncü kardeşlerin “kariyer haritaları”nın çıkarıldığını belirterek, “Sistemli halde çalışıldığında muvaffakiyete ulaşıldığını gösteren hoş bir örnek oluştu. Yanlışsız yönlendirme ve çalışma yapıldığında muvaffakiyete ulaşılıyor. Bilhassa de yanlışsız vakit ve yanlışsız yerde de yarışa çıkarıldığında dünyanın en güzelleriyle başa baş gayret edip kazanıldığını gösterdi.” değerlendirmesinde bulundu.

Toprak’ın motosiklet sporu ismine bir birincisi başardığını vurgulayan Uçar, şunları söyledi:

“Türk bir pilot olarak Superbike’ta yarış kazanan birinci isim oldu. Toprak, Kenan Sofuoğlu’nun meslek planlamasıyla yanlışsız formda üste hakikat tırmanıyor. Toprak artık bize yeni bir dünya şampiyonunun çıkacağının işaretini veriyor. Atletimiz, önümüzdeki yıl için şampiyonluğun en güçlü adayıdır.”

Başa dön tuşu