Türkiye Rallisi’nde “yeşil rekabet”

2019 Uluslararası Araba Federasyonu (FIA) Dünya Ralli Şampiyonası’nın 11. ayağı Türkiye Rallisi’nde etraf hassaslığı ile öne çıkan takıma “En Çevreci Ekip” kupası verileceği bildirildi.  Türkiye Araba Sporları Federasyonu (TOSFED) tarafından Marmaris merkezli olarak Muğla çevresinde 12-15 Eylül tarihlerinde organize edilen Dünya Ralli Şampiyonası’nın 11. ayağı Türkiye Rallisi için hazırlıklar sürüyor.

Bu kapsamda Çevre Muhafaza ve Ambalaj Atıkları Kıymetlendirme Vakfı (ÇEVKO) ve TOSFED iş birliğiyle seyir ve servis noktalarına geri dönüşüm kumbarası, pet toplama kafesi, özel atık kumbaraları ve iç yer geri dönüşüm kutuları yerleştirildi.

Yarışlara hazırlık sürecinden itibaren iştirakçi kadrolar, servis alanında suram, her türlü tüketimi denetim etme ve çevresel tesirleri en aza indirme konusunda “Yeşil Rekabet” isimli aktiflikle de rakip olacak.

FIA Sürdürülebilirlik Programı kapsamında ekiplerin çevreci çalışmaları kıymetlendirilerek “en çevreci takıma” bir özel ödül verilecek.

Bu mükafatın verilmesinde, servis alanı ağırlama ve teknik bina üretimi, tasarım, estetik, maliyetler, sürat, hafiflik, materyallerin uygunluğu, paklık, geri dönüşüm gereci ölçüsü, kompost çöp ölçüsü, hayvan barınaklarına yapılan bağışların ölçüsü, elektrik kullanımı ölçüsü, grup üyelerinin etraf bahislerinde farkındalığı, yedek modül temizleme titizliği, kullanılmış ve hasar görmüş modüllerin depolanması hususlarındaki muvaffakiyet da kriter olarak alınacak.

FIA, TOSFED, ÇEVKO üyelerinden oluşan heyet, ekipleri bu istikametiyle de titizlikle kıymetlendirecek.

TOSFED Lider Vekili Nisa Ersoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl düzenlenen Türkiye Rallisi’nde yaptıkları çevreci projelerin kendilerine ışık tutuğunu söyledi.

Geçen yıl seyir ve servis noktalarına yaklaşık 85 geri dönüşüm kumbarası yerleştirildiğini hatırlatan Ersoy, bu kumbaralarda 22,5 ton atık toplandığına dikkati çekti.

Ersoy, şöyle konuştu:

“FIA’dan ölçülebilir bir çevresel katkıdan ötürü âlâ bir puan aldık. Tabiat dostu eserler kullanmıştık. Gruplara, atletlere ve seyircilere etraf konusunda neler yapabileceklerini anlattık. Seyircilerimiz için istekli çevrecilerimiz var. Sokak hayvanlarına en çok bağış yapan, çöpleri en fazla ayrıştıran, güç tasarrufu yapan, tabiat dostu kadroları değerlendireceğiz. Onları da etraf konusunda rekabet içine alıp etrafa hassaslıklarını ödüllendireceğiz.”

Başa dön tuşu