Peng Shuai için “sessiz diplomasi”

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Çin’in eski başbakan yardımcısı Zhang Gaoli tarafından cinsel tacize uğradığını öne süren Çinli tenisçi Peng Shuai için birçok kişi ve kurumla tıpkı telaşın paylaşıldığını bildirdi.
Yapılan açıklamada, dün bir IOC takımının Peng Shuai ile imajlı görüşme yaptığı ve kendisine geniş kapsamlı dayanak sunduğu kaydedildi.
Peng Shuai ile sistemli olarak bağlantı halinde kalınacağı vurgulanarak, “Ocak ayında birebir görüşmek için şimdiden anlaştık. Onun güvenliği için insan merkezli bir yaklaşımımız var. Kaygıları direkt Çinli spor tertipleriyle paylaşıyoruz. Şartlar göz önünde bulundurulduğunda, hükümetler ve başka kuruluşların tecrübelerine dayanarak, aktif bir halde ilerleme sağlamak için ‘sessiz diplomasi’ yürütüyoruz.” sözleri kullanıldı.
IOC’nin eforlarıyla 21 Kasım’da Peng Shuai ile yarım saatlik bir görüntü konferans yapıldığı hatırlatılırken, “Görüşmede durumunu açıkladı. İçinde bulunduğu sıkıntı durum göz önüne alındığında düzgün ve inançta görünüyordu. Dünkü görüşmede bu durum yine doğrulandı. İnsan merkezli yaklaşımımız, onun hakkında telaş duymaya devam ettiğimiz ve ona dayanak vermeye devam edeceğimiz manasına gelmektedir.” görüşü paylaşıldı.
IOC Lideri Thomas Bach, 21 Kasım’da Çinli atlet ile yarım saat süren bir imajlı görüşme gerçekleştirmişti.
Djokovic’ten WTA’e tam destek
Tek erkeklerde dünya 1 numarası Sırp tenisçi Novak Djokovic, Bayanlar Tenis Birliğinin (WTA) Peng Shuai hakkındaki tasaları nedeniyle Çin’deki turnuvaları durdurma kararına takviye verdi.
Davis Kupası’nda uğraş eden Djokovic, katıldığı basın toplantısında, “WTA’in duruşunu büsbütün destekliyorum zira Peng Shuai ve onun güzel olup olmadığı hakkında kâfi bilgiye sahip değiliz. WTA’in duruşu çok yürekli.” diye konuştu.
Çin’deki toplumsal medya platformu Weibo üzerinden Zhang Gaoli tarafından üç yıl evvel cinsel bağlantıya zorlandığını paylaşması sonrası haber alınamayan Peng için toplumsal medyada “WhereIsPengShuai” (Peng Shuai nerede) etiketiyle kampanya başlatılmıştı.
Novak Djokovic, Naomi Osaka, Serena Williams üzere dünyaca ünlü tenisçiler, Peng Shuai’nin bulunması için davette bulunurken, Bayanlar Tenis Birliği (WTA), Birleşmiş Milletler (BM) ve IOC, Çinli tenisçi için harekete geçmişti.
Çiftlerde 2013 Wimbledon ile 2014 Fransa Açık şampiyonluğu bulunan Peng, teklerde ise klasmanda 14. sıraya kadar yükselmiş ve 2014 ABD Açık’ta yarı final oynamıştı.
Başa dön tuşu