Küçük şampiyonun gözyaşlarına babası yetişti

Küçük yaşına karşın elde ettiği başarılarla isminden kelam ettiren 7 yaşındaki Efe Okur, son yarışında birinciliğe giderken yaşadığı talihsizliğe karşın gayretini bırakmadı ve takdir topladı.

Türkiye Motokros Şampiyonası 2. ayak Karcher Gönen Yarışı’nda 50 cc’de gayret eden minik atlet, finişe ulaşacağı sırada motosikletinde meydana gelen mekanik arıza nedeniyle yarışı motorunu iterek tamamlamak zorunda kaldı.

Balıkesir’in Gönen ilçesinde yapılan yarışta geriye düşen ve gözyaşlarını tutamayan sporcuyu, her şartta yanında olan babası Mehmet Murat Okur piste girerek teselli etti. Efe ise puan farkı ile 2’ncilik kupasını kazandı.

Motor sporundaki yeteneğiyle sporseverleri ilgisini çeken Efe Okur’un 3 Türkiye şampiyonluğunun yanı sıra 7 birincilik, 4 ikincilik ve 2 üçüncülüğü bulunuyor.

Efe, kâfi takviyesi bulması halinde gelecek yıl Avrupa şampiyonalarında yarışacak.

Efe Okur: “Avrupa ve dünya şampiyonu olmayı hedefliyorum”

Minik sportmen, yarış sırasında yaşadıklarına, gelecekteki hayallerine dair AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Efe, yarışı birinci sırada bitirmeyi hedeflediğini fakat bunu yapamadığını belirterek, talihsizliğin yaşandığı o anları şu biçimde anlattı:

“Yarışın birinci etabında birinci olup, sevinmiştim. Lakin ikinci yarış sırasında bir anda motorum durdu. Debriyajı bozulmuş. Sonra 2. olduğum için yani finişi motorumu iterek geçtiğim için üzüldüm. Biraz ağladım. Babam da geldi benim gözyaşlarımı sildi. Motorumun çalışmayacağını anlayınca ‘Olur bu türlü şeyler, iterek yarışı tamamla’ dedi. Ben de iterek tamamladım. Yarıştan sonra gidip birinci olan arkadaşımı tebrik ettim.”

Sıradaki yarışın Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinde olduğunu hatırlatan 7 yaşındaki Efe, “O yarışı kazanmak için çok sıkı çalışacağım. Bu formda birinci olabilirim. Motosikletim inşallah bu sefer de bozulmaz. Avrupa ve dünya şampiyonu olmayı hedefliyorum. Gelecekte antrenörüm Şakir Şenkalaycı ve Kenan Sofuoğlu üzere olmak istiyorum.” diye konuştu.

Yarışlar sırasında sık sık kazalar geçirdiğini gülerek anlatan atlet, “Yarışlarda çok düştüm. Bir defa düştüğümde Superman üzere uçuyordum. Orada biraz korktum. Karnımın üzerine düştüm. Biraz karnım ağrıdı. Sonra binip tekrar devam ettim. Bir de Gönen’de rampadan tam çıkarken uçtum ve yere çakıldım. Orada da motosikletimin gidonu yamuldu. Parkur hem kuru olduğu için hem de limitleri zorladığım için düşebiliyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Yaşıtlarından tabletlerini ellerinden bırakmasını isteyen Efe Okur, “Babam bana çok fazla dayanak veriyor. Annem ise birazcık korkuyor. Hala ‘Bu sporu yapma’ diyor. Anneme bir şey olmaz diyorum. Fakat kabul etmiyor.” diyerek kelamlarını tamamladı.

Mehmet Murat Okur: “Efe’nin önünde uzun bir yol var”

Oğlu Efe’yi yarış sırasında teselli eden baba Mehmet Murat Okur, şunları tabir etti:

“O sırada doğal koşarak herkes Efe’nin yanına gidiyordu. Efe orada ağlıyordu. Yanına vardığımda birinci yaptığım şey gözyaşlarını silmek oldu. Ona ‘Boş ver oğlum, sen devam et’ dedim. Yarışı o halde bitirmek zorunda kaldı. Puan farkıyla da ikinci oldu. Ekip arkadaşı Berat Destan’ın birinci olmasına da çok sevindi.”

Efe’nin motor sporlarına başlama öyküsünü anlatan Okur, “Efe daha doğmadan evvel ben oğlumu motor atleti yapma kararı almıştım. Ona 2,5 yaşında istikrar bisikleti aldım. 3,5 yaşında pedallı bisiklet aldık. Bisikleti çok seviyor. 4 yaşından bu yana girdiği bütün yarışlarda kupa aldı. Dünya şampiyonluğunu hayal ediyor, inşallah ulaşacak. Efe’nin sonuna kadar gerisindeyiz. Önünde uzun bir yol var. Sponsor takviyeleri artarsa Efe daha uygun yerlerde olacaktır. Gelecek yıl Avrupa yarışlarına başlayacak.” tabirlerini kullandı.

Şakir Şenkalaycı: “Efe, gözü kara bir sporcu”

Minik Efe’nin antrenörlüğünün yanı sıra ulusal sportmen ve Avrupa Motosiklet Kulübü Derneği Lideri olan Şakir Şenkalaycı, “Efe, Türkiye’deki en küçük atletlerden biri. 7 yaşında ve geleceği çok parlak bir sportmen. Ben motokrosa 8 yaşında başlamıştım. O günlerin hayat kaideleri ona el veriyordu. Keşke daha erken başlasaydım dediğim oldu. Bizden sonraki kuşak olan Efe ve oğlum Berat Destan inanıyorum ki dünya şampiyonu olacak.” biçiminde görüş bildirdi.

Atletinin çok yetenekli olduğunu vurgulayan Şenkalaycı, şunları kaydetti:

“Efe gözü kara bir atlet. Motosikleti aşkla sürüyor. Sayın milletvekilimiz Kenan Sofuoğlu da Efe’yi izlediğinde gözlerine inanamamıştı. Bir parkur düşünün. Yüz elli kamyon toprakla oluşan bir rampadan bahsediyorum. Bir yarış sırasında Efe ile birbirimize yapılan bir kusurdan ötürü kızmıştık. Ona bu rampadan atlayacaksın dediğimde ikimiz de bunun imkansız olduğunu biliyorduk. Lakin o yanılgıyı kapatması için 35-40 metrelik rampayı herkesin gözünün önünde uçarak bitirdi. Peşinden düştü. Kalkıp çabucak motorunu çalıştırdı. O azmiyle birinci oldu.”

Şenkalaycı, sportmenler yetiştirmek için İstanbul’da ve Türkiye’de motor sporları merkezi yapılmasını bakanlardan ve belediyelerden talep etti.

Başa dön tuşu