Kayıp tenisçi Peng’in mektubu kafaları karıştırdı

Çin devlet kanalı CGTN, ülkenin eski başbakan yardımcısı Zhang Gaoli tarafından cinsel tacize uğradığını öne sürdüğü toplumsal medya paylaşımından beri kendisinden haber alınamayan Çinli tenisçi Peng Shuai’nin kaleminden olduğu teziyle mektup yayımladı.
Kadınlar Tenis Birliğinin (WTA) lideri ve üst yöneticisi (CEO) Steve Simon’a yollanan mektupta, “Cinsel tacize uğradığım istikametinde çıkan argümanlar gerçek değil. Kayıp yahut güvenliğin olmadığı bir yerde değilim. Konutumda dinleniyorum ve her şey yolunda. Beni önemsediğiniz için teşekkürler.” tabirlerine yer verildi.
Mektuba karşın Peng Shuai’nin tacize uğradığını tez ettiği 2 Kasım’da attığı bildiriden bu yana kimseyle görüşmemesi yahut toplumsal medya hesaplarından paylaşım yapmaması, memleketler arası tenis topluluğunda Çinli tenisçinin inançta olmadığına ait kuşkuları daha da artırdı.
Steve Simon, WTA aracılığıyla yaptığı açıklamada, kelam konusu mektubu 35 yaşındaki Çinli tenisçinin yazdığına inanmakta zorlandığını belirterek, “Bu mektup, onun nerede olduğuna yahut güvenliğinin sağlanıp sağlanmadığına ait tasalarımın daha da artmasına yol açtı. Peng Shuai, Çin hükümetinin eski en yüksek rütbedeki görevlilerinden birisi tarafından cinsel atağa uğradığını argüman ederek büyük bir cüret örneği gösterdi. WTA ve dünyanın geri kalanı, onun inançta olduğuna ait bağımsız ve doğrulanabilir ispatlar bekliyor. Onunla irtibata geçmek için tekraren teşebbüste bulunmama karşın başaramadım.” değerlendirmesinde bulundu.
Peng Shuai’nin özgürce konuşmasına müsaade verilmesi gerektiğini vurgulayan Simon, “Kadının sesi, sansürlenmemeli yahut denetim altına alınmamalı. O sese kulak verilmeli ve hürmet duyulmalı.” sözlerini kullandı.
Peng Shuai, 2013 ile 2018 yılları ortasında Çin’de başbakan yardımcılığı misyonunu üstlenen Zhang tarafından üç yıl evvel cinsel alakaya zorlandığı bildirisini, ülkenin toplumsal medya platformu Weibo’dan paylaşmıştı. Paylaşım, internetin devlet denetiminde olduğu ülkede dakikalar içinde kaldırılmasına karşın Çinli tenisçinin birkaç hayranı tarafından fotoğraflanarak yayılmıştı.
WTA, savların şeffaf bir halde soruşturulmasını talep ederken, Profesyonel Tenisçiler Birliği (ATP) ise kınamıştı. Peng Shuai’nin güvenlik şartlarının meçhullüğü üzerine yaşanan olaylar karşında Sırp Novak Djokovic, Japon Naomi Osaka ve Fransız Nicolas Mahut, Çinli tenisçiye takviye iletileri yollamıştı.
Çiftlerde 2013 Wimbledon ile 2014 Fransa Açık şampiyonluğu bulunan ve o devir dünya sıralamasının tepesine çıkan Peng, teklerde ise klasmanda 14. sıraya kadar yükselmiş ve 2014 ABD Açık’ta yarı final oynamıştı.
Başa dön tuşu