İpek Öz Avustralya Açık’a Veda Etti

AJANSSPOR-HABER

Türkiye Tenis Federasyonu’ndan yapılan açıklamaya nazaran ulusal tenisçi İpek Öz, Avustralya Açık’a veda etti.

İpek Öz, Destanee Aiava’ya kaybetti

Federasyon sitesinden yapılan açıklamada, “İpek Öz Avustralya Açık’ta Destanee Aiava’ya 6-3, 6-3 kaybederek elemelerin birinci çeşidinde turnuvaya veda etti” sözlerine yer verildi.

Avustralya Açık

Avustralya Açık, her yıl Ocak ayında Avustralya’daki Melbourne Park’ta düzenlenen, Grand Slam tenis turnuvasıdır. Turnuva birinci olarak 1905 yılında düzenlenmiştir. Avustralya Açık, plexicushion olarak isimlendirilen sert yerde oynanmaktadır. Avustralya Açık, Amerika Açık’tan sonra en yüksek iştirakli ikinci tenis turnuvasıdır. En değerli kortları Rod Laver Arena ve Hisense Arena’dır.

Her yıl tenis dönem içerisinde birinci olarak düzenlenen Grand Slam turnuvası olup, onu sırasıyla Fransa Açık (Roland Garros), Wimbledon ve Amerika Açık turnuvaları izlemektedir.

Tarihçe

Avustralya Açık, birinci 1905 yılında Avustralasya Açık Tenis Şampiyonası ismi altında, Britanya Milletler Topluluğu, Avustralya, Yeni Zelanda ve Amerikalı tenisçilerin iştirakiyle oynandı. Arthur Curtis ile Rodney Heath ortasındaki tek erkekler finali, 5 bin kişi tarafından izlenirken, turnuva sonraki yıl Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde oynandı. 1912’de Hastings ile bir sefer daha turnuvaya konut sahipliği yapan Yeni Zelanda, 1922’de Avustralasya Tenis Birliği’nden ayrılınca turnuva Tennis Australia’ya kaldı. 1927’de de turnuvanın ismi The Australian Championships olarak değiştirildi.

1922, bayanlar gayretinin de başladığı dönem oldu. Margareth Molesworth ile Esna Boyd ile oynadığı finali 6-3 ve 10-8’lik setlerle kazanarak zafere ulaştı.

Dünya savaşı yıllarında, 1916-18 ve 1941-45 ortasında oynanmayan turnuva, 1969’da açık periyodun başlamasıyla profesyonellere de kapılarını açtı. 1971’de Sidney’de düzenlendikten sonra Victoria eyaletinin başşehri Melbourne’e taşınan şampiyona, o tarihten bu yana bu kentte oynanmaktadır.

Yıllarca butik bir kulüp olan Kooyong Tenis Kulübü’nde düzenlenen turnuva, 1988’de dev bir tenis kompleksi olan Melbourne Park’ın açılmasıyla yer değiştirdi. 1986’de tesis imali sürdüğü için oynanmayan turnuva, 1987’nin Ocak ayından itibaren takvimin birinci ayına geçti. 1977-85 devrinde ise Avustralya Açık, aralık ayında dönemin son grand slam turnuvası olarak oynandı.

Kortlar ve Zemin

Avustralya Açık, 1905’ten itibaren uzun müddet tıpkı Wimbledon’da olduğu üzere çim tabanda oynandı. 1987’deki unutulmaz Stefan Edberg-Pat Cash finali çim tabanda oynanan son Avustralya Açık maçı olurken, 1988’de yeni açılan Melbourne Park ile (o zamanki ismiyle Flinders Park), ‘rebound ace’ ismi verilen sert tabana geçiş yapıldı. 266 bin seyircinin gelip, yeni tesislerinde seyirci sayısını ikiye katlayan turnuva, Graf ve Evert ortasındaki bayanlar finalinde yağmur yüzünden kortun üstünün kapatılmasıyla birinci ‘salon’ grand slam finaline de tanıklık etti.

2000 yılında 15 bin kişilik ana korta ünlü Avustralyalı tenisçi Rod Laver’in ismi verilirken, tıpkı yıl 65 milyon dolar harcanan 2. stadyum kortu Hisense Arena da hizmete açıldı.

Turnuva tarihindeki 3. taban değişikliği ise 2008 yılında gerçekleşti. Oyuncuların rebaund ace tabanın sakatlıklara neden olduğu biçimindeki ağır şikayetleri üzerine, Tennis Australia, yeni bir sentetik katmandan oluşan yapay bir yerle sert yeri değiştirdi. Sert taban ve çim taban ortasında bir sürate sahip olan bu yapay yer, ‘sert zemin’ olarak sınıflandırılmadığı için, tenis tarihinde birinci defa 4 grand slam turnuvası, 4 farklı yere yayılmış oldu.

Seyirci artışı

Avustralya Açık, ‘seyirci dostu’ grand slam olarak bilinirken, bilhassa 2000’li yıllarda her dönem, bir evvelki yıl elde ettiği biletli izleyici sayılarının üzerine çıktı. 1989’da Flinders Park’ın 2. yılında 287 bin olan seyirci, 1998’de 434 bin 807’ye, 2000’de 501 bin 251’e, 2006’da ise 550 bin 550’ye yükseldi. 2010’da 653 bin 860 kişi ile seyirci rekoru kırıldı. Lakin son devirde seyirciler ortasında artan gerginlikler yüzünden Tennis Australia’ya memleketler arası federasyondan ihtar geldi. Avustralya Açık 2008’in 4. günü olan 17 Ocak 2008’de, Melbourne Park’a akın eden 62 bin 885 seyirci ise, tenis tarihinde bir turnuvaya tek günde gelen en yüksek seyirci olarak kayıtlara geçti.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu