Haber alınamayan tenisçi IOC yetkilileriyle görüştü

Çin’in eski Başbakan Yardımcısı Cang Goali’nin cinsel tacizine uğradığını öne sürdüğü 2 Kasım’daki toplumsal medya paylaşımının akabinde uzun mühlet kendisinden haber alınamayan Çinli tenisçi Pıng Şuai, Milletlerarası Olimpiyat Komitesi (IOC) yetkilileri ile çevrim içi görüştü.
Komite yaptığı açıklamada, Pıng’ın, dün akşam saatlerinde IOC Lideri Thomas Bach, Atletler Komitesi Lideri Emma Terho ve Komite üyesi, eski Çin Tenis Birliği Lider Yardımcısı Ling Liwei ile yarım saat süren görüşme gerçekleştirdiğini belirtti.
Açıklamada, Pıng’ın, Pekin’den katıldığı görüşmede, IOC yetkililerine durumuyla ilgilendikleri için teşekkür ettiği belirtilerek “güvende ve güzel olduğunu, Pekin’deki meskeninde dinlendiğini, bu periyotta özel hayatına hürmet gösterilmesini istediğini, bu yüzden arkadaşları ve ailesiyle vakit geçirdiğini” söylediği aktarıldı.
Komite Lideri Bach’ın Pıng’a 2022 Pekin Kış Olimpiyatları için Pekin’e geldiğinde akşam yemeğinde buluşmayı teklif ettiğinin tabir edildiği açıklamada “tenisçinin memnuniyetle kabul ettiği” kaydedildi.
Komite’de atletleri temsil eden Fin bayan buz hokeyi oyuncusu Emma Terho da Pıng’ın görüşmede rahat göründüğünü aktararak “Ona desteğimizin ardında olduğunu ve istediği vakit bizle görüşebileceğini söyledim. O da minnettarlığını lisana getirdi.” sözlerini kullandı.
Çin medyası, dün, paylaşımından son 19 gündür haber alınmayan Pıng’ın Pekin’deki bir gençlik turnuvasında konuk olarak yer aldığı manzaraları yayımlamıştı.
35 yaşındaki bayan tenisçi, 2 Kasım’da Çin’in toplumsal paylaşım sitesi Weibo’da yaptığı paylaşımda, 2013-2018 periyodunda Çin’de Başbakan Yardımcılığı misyonunu üstlenen Cang tarafından cinsel ilgiye zorlandığı argümanında bulunmuştu. Paylaşım, internetin devlet denetiminde olduğu ülkede dakikalar içinde kaldırılmasına karşın Çinli tenisçinin birkaç hayranı tarafından fotoğraflanarak yayılmıştı.
Çin devlet kanalı CGTN, paylaşımının akabinde kendisinden haber alınamayan Çinli tenisçi Pıng’ın kaleminden olduğu teziyle mektup yayımlamıştı. Bayanlar Tenis Birliğinin (WTA) Lideri ve Üst Yöneticisi (CEO) Steve Simon’a yollanan mektupta, “Cinsel tacize uğradığım tarafında çıkan argümanlar gerçek değil. Kayıp yahut güvenliğin olmadığı bir yerde değilim. Konutumda dinleniyorum ve her şey yolunda. Beni önemsediğiniz için teşekkürler.” tabirlerine yer verilmişti.
Güvende olmadığına ait kuşkular artmıştı
Mektuba karşın Pıng’ın tacize uğradığını savlarını paylaştığı 2 Kasım’dan beri kimseyle görüşmemesi yahut toplumsal medya hesaplarından paylaşım yapmaması, milletlerarası tenis topluluğunda Çinli tenisçinin inançta olmadığına ait kuşkuları artırmıştı.
WTA, savların şeffaf halde soruşturulmasını talep ederken Profesyonel Tenisçiler Birliği (ATP) ise kınama bildirisi yayımlamıştı.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 4 Şubat 2022’de başlayacak Pekin Kış Olimpiyatları öncesinde Pıng’ın durumuna ait lisana getirilen tasalar karşısında sessiz kaldığı için eleştirilmişti.

Başa dön tuşu