Geçen yıl kazandığı Türkiye’ye lider geliyor

Türkiye Araba Sporları Federasyonu (TOSFED) tarafından  “Türkiye Rallisi” ismiyle düzenlenecek Dünya Ralli Şampiyonası’nın (WRC) 11. ayağını önder gelen Estonyalı pilot Ott Tanak, geçen yıl olduğu üzere etapları birinci tamamlaması halinde şampiyonluğunu da ilan etmiş olacak. 

Muğla’nın Marmaris, Datça ve Ula ilçelerinde 12-15 Eylül’de gerçekleştirilecek şampiyonun 11. ayağına geçen yılın şampiyonu Toyota Gazoo Racing WRT grubunun Estonyalı pilotu Ott Tanak, başkan olarak geldi.

TOSFED Lider Yardımcısı Ömer Tolon, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 22 başka ülkeden 108 atletin uğraş edeceğini, yarışı geçen yılın şampiyonu Tanak’ın kazanması halinde Dünya Ralli Şampiyonası’nı önder olarak tamamlamış olacağını belirtti. 

Tanak’ın kendini ispatladığına işaret eden Tolon, “Tanak, kendini denetim edemiyordu ya birinci oluyordu ya da yolda kalıyordu. Süratli pilotların suratını ayarlayamama ve hırsının aklının önüne geçmesi sorunu var. Kadrosu onu yakın takibe aldı, eğitim verdi. Bu sene bana nazaran Tanak şampiyon olacak. Artık suratını da denetim edebilir hale geldi. Burada kıymetli olan yalnızca süratli gitmek değil strateji yapabilecek akla sahip olmak. Tanak da onu geliştirdi.” dedi.

Tolon, Türkiye Rallisi’nin Avrupa’dakilere göre daha güçlü etaplara sahip olduğunu vurguladı.

Türkiye etaplarının dar olduğu için daha akıllı olunması gerektirdiğini aktaran Tolon, bundan ötürü da Tanak’ı daha bahtı gördüğünü bildirdi. 

Tolun, eski ralli şampiyonlarına nazaran arabaların daha süratli olduğunu, pilotların da daha süratli hareket etmek ve süratli düşünmek zorunda kaldıklarını kaydetti. 

– Tanak önder durumda 

Türkiye Rallisi’ne FIA iştirakçi listesinde toplam 31 araç bulunuyor. Bunlardan 11’i WRC aracından oluşurken, WRC2 Pro’da üç araç yer alacak. Ayrıyeten WRC2 kategorisinde 13 ve özel olarak Avrupa’dan katılan 4 ferdi araç yarışacak. 

Toyota Gazoo Racing WRT kadrosunun Estonyalı pilotu Ott Tanak, 10 ayak sonunda birinci sırada yer alıyor. Almanya’daki rallinin akabinde puanını 205’e çıkaran Tanak, pilotlar klasmanındaki liderliğini sürdürüyor. 

Estonyalı pilotu, 172 puanla Belçikalı Thierry Neuville (Hyundai Shell Mobis) ve 165 puanla son 6 yılın şampiyonu Fransız Sebastien Ogier (Citroen Total) izliyor.  

– Beş Türk grup de katılıyor  

WRC2 sınıfında beş Türk grup de olacak. Bunlardan üçü Skoda, başka ikisi Ford araçlarının direksiyonuna geçecek. Burak Çukurova, Deniz Fahri ve Bora Manyera, Çek üreticinin aracını sürerken, Murat Bostancı ve Buğra Banaz da Ford Fiesta R5’ler ile ralliye katılacak.

Tıpkı vakitte Türkiye Ralli Şampiyonası’na da puan veren Türkiye Rallisi’nin ulusal klasmanında ise 23 takım gayret edecek.

Toyota, Hyundai, Citroen ve ve Ford markalarının yarıştığı kadrolar klasmanında Hyundai Shell Mobis World Rally Team, 289 puanla başkan durumda.

Toyota Gazzo Racing WRT 281 puanla ikinci, Citroen Total WRT 216 puanla üçüncü ve M-Sport Ford World Rally Team de 168 puanla dördüncü sırayı paylaşıyor. 

 
Başa dön tuşu