Djokovic’in sınır dışı kararı iptal edildi

Avustralya’da mahkeme, Djokovic’in vizesinin iptali istikametindeki kararı bozarak, Sırp tenisçinin özgür bırakılmasına karar verdi. Ülkeden hudut dışı edilmesi gündeme gelen Sırp tenisçi için mahkeme alınan kararı iptal etti.

Avustralya’da bir otele yerleştirilen Novak Djokovic, pasaportu iade edildikten sonra hür bırakılacak ve ülkede kalmasına müsaade verilecek.
Neler olmuştu?
Kovid-19 aşılarını yaptırmayarak sıhhat muafiyeti dokümanıyla Avustralya Açık Tenis Turnuvası’na katılmak için Melbourne Havalimanı’na geldikten sonra ülkeye giriş vizesi iptal edilen Sırp tenisçi Novak Djokovic, mültecilerin tutulduğu otele gönderildi.
Avustralya Hudut Güvenliği (ABF), dün gece mahallî saatle 23.00 sularında Melbourne Havalimanı’na inen erkekler dünya sıralamasının 1 numarası Sırp tenisçi Djokovic’in ülkeye giriş koşullarını yerine getiremediği için vizesinin iptal edildiğini açıklamıştı.
Ünlü raketin “Avustralya’ya giriş koşullarını yerine getirmek için uygun ispat sağlamadığı” ve bu nedenle vizesinin iptal edildiğini açıklayan ABF, iptalin akabinde Djokovic’i Melbourne kentinin Carlton semtindeki mültecilerin tutulduğu otele nakletti.
Djokovic’in avukatları yazılı savunmalarını mahkemeye sundu
Avustralya Açık’a katılmak için gittiği Melbourne’de vizesi iptal edilen ve bir otele yerleştirilen tek erkekler dünya 1 numarası Novak Djokovic’in avukatları, Sırp tenisçinin aralıkta yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalandığı gerekçesiyle aşıdan muaf tutularak ülkeye giriş müsaadesi aldığını savundu.
Avustralya Federal Devre ve Aile Mahkemesinin resmi internet sitesinde, 10 Ocak Pazartesi günü gerçekleştirilecek duruşma öncesi Djokovic’in avukatlarının sunduğu yazılı savunmaya yer verildi.
Belgede Djokovic’in, 16 Aralık’ta koronavirüs testinin olumlu çıktığı ve 14 gün sonrasında rastgele bir semptom göstermediği gerekçesiyle Avustralya Tenis Birliğinin verdiği “Kovid-19 aşısından tıbbi muafiyet” kararıyla süreksiz vize aldığı öne sürüldü.
Aşı muafiyetinin birinci olarak birliğin, sonrasında da Victoria Eyalet Hükümeti’nin bağımsız uzmanlardan oluşan heyetleri tarafından onaylanarak verildiği kaydedildi.
Muafiyet kararının akabinde Djokovic’in, ülkeye giriş şartlarını sağladığına ve karantinaya girmeden Avustralya’ya gidebileceğine dair resmi evrak aldığı da tabir edildi.
Kovid-19 aşısı olup olmadığını açıklamayan Djokovic, Avustralya Açık’a tıbbi muafiyet kararıyla katılacağını duyurmuştu.
Melbourne’e ulaştıktan sonra muafiyet kararı kabul görmeyen ve ülkeye giriş vizesi iptal edilen Djokovic, bir otele gönderilmişti. Avustralya Açık’ta 9, mesleğinde 20 grand slam şampiyonluğu bulunan Djokovic, itiraz ederek kararı federal mahkemeye taşımıştı.
Oyuncuların 17-30 Ocak’ta düzenlenecek turnuvaya katılabilmesi için Kovid-19 aşısı mecburiliği getirilmişti. Aşı olmayı reddeden tenisçilerden bağımsız uzmanlardan oluşan heyetten tıbbi muafiyet alınması talep edilmişti. Avustralya Tenis Birliğinin ise aşı muafiyeti konusunda oyunculara yanlış yönlendirme yaptığı öne sürülmüştü.
Avustralya hükümeti, Djokovic’e ülkeye giriş garantisi verilmediğini açıkladı
Avustralya hükümeti, dönemin birinci grand slam turnuvası Avustralya Açık’a katılmak için gittiği Melbourne’de vizesi iptal edilen ve otele yerleştirilen tek erkekler dünya 1 numarası Novak Djokovic’in, “Kovid-19 aşısından tıbbi muafiyet” hakkı tanınmasının akabinde ülkeye giriş yaptığı istikametindeki argümanını yalanlandı.
Avustralya Federal Devre ve Aile Mahkemesinden yapılan açıklamada, aralıkta yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalandığı gerekçesiyle aşıdan muaf tutularak ülkeye giriş müsaadesi aldığını savunan Djokovic’in tabirlerinin gerçeği yansıtmadığı ve kelam konusu müsaade kağıdının, hudut vazifelileri tarafından resmi evrak olarak kabul görmesinin imkansız olduğu vurgulandı.
Djokovic’in Kovid-19 aşısı olmadığı ve maddelere nazaran bunun hudut dışı edilmesi için kâfi bir münasebet olduğu vurgulanan açıklamada, Sırp tenisçiye ülkeye girebileceği istikametinde, öncesinde Avustralya hükümeti tarafından hiçbir garanti verilmediği belirtildi.

Başa dön tuşu