Djokovic konusu diplomatik seviyeye ulaştı! Hükümetler temasta…

Tek erkekler dünya sıralamasının bir numarası Sırp tenisçi Novak Djokovic’in Avustralya’dan hudut dışı edilip edilmeyeceği belirsizliğini korurken, Avustralya Başbakanı Scott Morrison’un, Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic ile telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.
Avustralya Yayın Kurumu’nda yer alan habere nazaran, iki başkan ortasındaki yapan görüşme sırasında Morrison, ısrarla Avustralya’nın seyahat kısıtlamalarının ayrımcılık içermediğini söz etti.
Habere nazaran Morrison, Sırbistan Başbakanı Brnabic’e, Avustralya’nın hudut muhafaza siyasetinin COVID-19 salgını sırasında ülkeyi nasıl koruduğunu anlattı.
Sırp medya kuruluşu RTS’ye nazaran de Başbakan Brnabic, Avustralya makamlarından Novak Djokovic’e adil davranılmasını istedi.
Brnabic’in, Novak Djokovic’in idman yapmasına müsaade verilmediğini belirterek, Melbourne’daki turnuvanın bu hafta sonu başlayacağı göz önünde bulundurarak idman şartlarının ve fizikî hazırlığın değerine işaret ettiği bildirildi.
Göç Bakanı Alex Hawke kararını açıklamadı
Djokovic’in vizesinin makul olmayan bir formda iptal edildiğini belirleyen Avustralya Federal Devre ve Aile Mahkemesi, ünlü tenisçinin tutulduğu göçmenlik gözaltı merkezi pozisyonundaki otelden özgür bırakılmasına karar vermişti. Yargıç Anthony Kelly, mahkeme masraflarının tamamının da hükümet tarafından ödenmesine hükmetmişti.
Mahkeme kararının akabinde Avustralya Göç Bakanı Alex Hawke’nin bakanlık yetkilerini kullanarak Djokovic’in vizesini yine iptal edebileceği gündeme gelmişti.
Bakan Hawke’nin sözcüsü pazartesi gecesi yaptığı açıklamada, “Bakan şu anda mevzuyu düşünüyor ve süreç devam ediyor.” demişti.
İktidar partisi milletvekilinden Djokovic’e destek
İktidardaki Liberal Partinin milletvekili ve eski profesyonel tenisçi John Alexander, hükümete davette bulunarak, Djokovic’in kalıp rekabet etmesine müsaade verilmesini istedi.
Yargıç Kelly’nin kararında “çok açık” olduğunu söyleyen Alexander, Djokovic’in Avustralya toplumu için bir tehdit oluşturmadığını ve bakanlık tarafından vizesinin tekrar iptal edilmesi için neden bulunmadığını söz etti.
Ne olmuştu?
COVID-19 aşısı olup olmadığını açıklamayan Djokovic, Melbourne’da yapılacak Avustralya Açık Tenis Turnuvası’na tıbbi muafiyet kararıyla katılacağını bildirmişti.
Melbourne’a ulaştıktan sonra muafiyet kararı kabul edilmeyen ve ülkeye giriş vizesi iptal edilen Djokovic, mültecilerin tutulduğu otele gönderilmişti.
Avustralya Açık’ta 9, mesleğinde 20 grand slam şampiyonluğu bulunan Djokovic, vize iptaline itiraz ederek kararı federal mahkemeye taşımıştı.
Avustralya Federal Devre ve Aile Mahkemesinde dün görülen davada, Djokovic haklı bulunmuş, Avustralya hükümetinin vize iptali kararı kaldırılmıştı.
Başa dön tuşu