Aryna Sabalenka, ABD Açık finalinde Jessica Pegula’yı yenerek üçüncü Grand Slam şampiyonluğunu kazandı

2 numaralı seribaşı Aryna Sabalenka, Cumartesi günü üçüncü Grand Slam tekler şampiyonluğunu elde etti ve 6 numaralı Jessica Pegula’yı 7-5, 7-5’lik setlerle geride bırakarak New York City’deki ilk şampiyonluğunu elde etti.

Yağmurlu bir günde Arthur Ashe Stadyumu’nun kapalı çatısı altında Sabalenka, 1 saat 53 dakikada Amerikalıların umudu Pegula’yı geçmeyi başardı. Maç sonrası basın toplantısında Sabalenka, “Burada ABD Açık çok özel bir yer. Geçmişte benim de çok ağır kayıplarım oldu. Bir gün bu güzel kupayı alabileceğimi umuyordum. Bu her zaman hayalimdi. İşte bu yüzden çok özel, çünkü ne olursa olsun, her seferinde daha güçlü bir şekilde geri dönüyordum ve öğreniyordum, bu hayalden asla vazgeçmedim ve evet, biliyorsunuz, bu çok şey ifade ediyor.”

Sabalenka bir set ve 3-0 öndeyken, Pegula beş oyunluk bir seriyle öne fırladı ve ikinci sette 5-4’lük skorla seti kazanmak için servis attı. Sabalenka bu fırtınayı atlatarak galip geldi ve iki setlik galibiyetini tamamladı. 26 yaşındaki Sabalenka, şampiyonluk yolunda sadece bir set kaybetti. Sabalenka geçen yılki finalde de bir set öndeyken, bir diğer üst düzey Amerikalı Coco Gauff’un ardından ikinci olmuştu.

Sert kortta özgüven:

Sabalenka artık kendisini sert kort Grand Slam etkinliklerinin mevcut kraliçesi olarak kanıtladı. Yüzeydeki son dört Slam’de neredeyse mükemmel bir 27-1’lik skor elde etti ve geçen yıl ve bu yıl Avustralya Açık’ı da kazandı. Bu yazın en iyi iki sert kort oyuncusu arasındaki karşılaşmada, üç hafta önce Cincinnati finalinde Pegula karşısında kazandığı galibiyeti tekrarladı. Sabalenka, New York’taki zaferiyle bu unvanını destekleyerek 12 maçlık galibiyet serisine sahip oldu. Sabalenka, 2016’daki Angelique Kerber’den bu yana aynı yıl içinde her iki sert kort Slam’ini de kazanan ilk oyuncu oldu. Açık dönemde bir takvim yılında bir çift sert kort Slam kazanan diğer kadınlar ise Stefanie Graf (1988, 1989) Monica Seles (1991, 1992) ve Martina Hingis (1997).

Maçın hikayesi:

Cumartesi günkü ilk sette, her iki raket de ikinci servisinden puan çıkarmakta zorlandı. Sabalenka 5-2 öne geçtiği açılış setinde 5-4 üstünlüğünü set servislerinde korumayamadı. Pegula’nın üst üste 3 oyun kazanması ve sete ortak olması sonrasında 11. oyunda Pegula’nın 6-5 öne geçme şansı da vardı. Ancak bu noktadan sonra Sabalenka oyuna geri döndü ve 5. set puanında rakibinin servisini kırarak açılış setini 7-5 ile kazanan taraf oldu.

İkinci sette 3-0 geriye düşmesine rağmen Pegula bir kez daha geri dönüş başlattı. Seyirci desteğini de arkasına alan Amerikalı bu sette de üst üste 5 oyun kazanarak maçı final setine götürme şansı elde etti. Pegula’nın 5-3’te kullandığı servisi kıran Sabalenka sete tekrar ortak olmak için bir fırsat yakaladı ve bunu değerlendirerek skoru 5-5’e getirdi. Hemen ardından kullandığı servis oyununda hata yapmayan Belaruslu ilk sette olduğu gibi ikinci setin sonunu da rakibinin servisini kırarak getirdi ve maçı 7-5’lik iki sette tamamlayarak kupaya uzandı.

Pegula’nın 17’sine karşılık Sabalenka’nın 40 puan vuruşu vardı ve fileye geldiğinde 23 sayının 18’ini (yüzde 78) kazandı. Sabalenka, “Bu duyguyu nasıl tarif edeceğimi bilmiyorum. Ağlıyorsun, gülüyorsun, tüm bu duyguları aynı anda hissediyorsun. Bu en iyi duygu. Gerçekten herkesin bunu deneyimleyebilmesini veya yaşayabilmesini diliyorum.”

WTA Tour

Başa dön tuşu