Amerika Açık’ta heyecan başlıyor

31 Ağustos – 13 Eylül tarihleri ortasında New York’ta düzenlecek 140, Amerika  Açık tenis turnuvası, koronavirüs telaşları nedeniyle çekilme kararı alan birçok seribaşı tenisçiden mahrum gerçekleştirilecek.
Normalde dönemin son grand slam tenis turnuvası olan US Open, Wimbledon’ın iptali ve Roland Garros’nun 21 Eylül’e ertelenmesi sebebiyle 2020’nin ikinci “grand slam”i olacak.
Covid-19 salgını sürecinde yapılan birinci grand slam turnuvası da olacak ABD Açık’taki müsabakalar, sıhhat tedbirlerinden ötürü seyircisiz oynanacak.
İlk cins maçlarının bugün 18.00’de başlayacağı turnuvanın tarihinde birinci kez tribünlere seyirci alınmayacak.
ABD’ye giriş sonrası zarurî karantinaya alınmayan tenisçiler, tertip mühletince teste tabi tutulacak. Test sonucu müspet çıkan oyuncular, turnuvadan çekilmek zorunda kalacak.
Kurallar gereği hem oyuncular hem de tertip çalışanları, korta giriş-çıkışlarda maske takacak.
Dünya çapından yaşanan salgın turnuvanın mükafatını de olumsuz etkiledi. 2019’da kendisine ilişkin tarihin en fazla para mükafatı dağıtan tenis turnuvası rekorunu, 57,2 milyon dolara çıkaran ABD Açık, birçok spor aktifliği üzere Covid-19’dan olumsuz etkilendi.
Bu yıl dağıtılan toplam ödül, 53,4 milyon dolara, tek bayanlar ve tek erkekler şampiyonlarına verilen ödül ise 3,85 milyondan 3 milyon dolara düştü.
Salgın nedeniyle birçok ünlü tenisçi turnuvada uzunluk göstermeyecek. Tek erkeklerde dört şampiyonluğu bulunan dünya 2 numarası Rafael Nadal, çekilmeyi tercih ettiği için unvanını koruyamayacak. Sıralamanın 4. basamağındaki Roger Federer, sakatlığı nedeniyle beş kere kazandığı turnuvada yer almayacak.
Atp sıralamasının üst sıralarında yer alan Gael Monfils, Fabio Fognini, 2016 şampiyonu Stanislas Wawrinka, Kei Nishikori ve Nick Kyrgios kendi tercihleri doğrultusunda bu yıl ABD Açık’a katılmayacak.
Kadınlarda ise klasmanın birinci 10 basamağındaki altı oyuncu, sıhhat kaynaklı telaşlarından ötürü turnuvada uzunluk gösteremeyecek. 
Dünya bir numarası Ashleigh Barty ve son şampiyon Bianca Andreescu’nun dışında iki numaralı seribaşı Simona Halep, Elina Svitolina, Kiki Bertens, Belinda Bencic, Wang Qiang, Anastasia Pavlyuchenkova, Barbora Strycova, 2004 şampiyonu Svetlana Kuznetsova, Zheng Saisai, Julia Görges ve Jelena Ostapenko da korta çıkmayacak.
Bu turnuvayı daha 2011, 2015, 2018’de kazanan Novak Djokovic, ezeli rakipleri Nadal ve Federer’in yokluğunda en büyük şampiyonluk adayı olacak.
2017 Avustralya Açık zaferinden sonra oynadığı 4 grand slam finalini de kaybeden 38 yaşındaki Serena Williams, ABD Açık’ta 2014’ten bu yana birinci, toplamda 7. şampiyonluk için alana çıkacak. 3 numaralı seribaşı Williams, bunu başarması halinde “tarihin en fazla grand slam turnuvası kazanan tenisçisi” unvanını, 24 şampiyonluğu bulunan Margaret Court ile paylaşacak.
Tek bayanlarda bir numaralı seribaşı Karolina Plískova, 2018 şampiyonu Naomi Osaka, Petra Kvitova,  2016 şampiyonu Angelique Kerber ve 16 yaşındaki yıldız adayı Coco Gauff turnuvanın favorileri ortasında gösteriliyor.
Başa dön tuşu